.

Friday, February 26, 2010

Hari keluarga & Kelah!!!


Selamat berjumpa
.....salam dari team slimver. Trip kali ini 5 orang dari slimver sekali lagi mencuba nasib di sungai perak...mencuba untuk menawan kelah. Telah banyak kali kelah idaman tak nampak hasil. Aku tak dapat pegi...balik Melaka lagi...adahal penting...


Berikut adalah catatan oleh Abah:

14 hb february, pukul 3.00 petang kami, Abah, Ayiq, Yat, Yoi, bertolak dari jeti kampung .... menuju pot pilihan yg dibawa oleh Amin. Sahingga jam 10.00 malam hanya beberapa ekor lampam dan pari yang dapat ditawan.Keletihan sangat terasa kerana dari pagi tak dapat rehat. Operasi akan disambung esok di pot lain pula.

15 hb February, hari ni masih cuti tahun baru cina.. berkumpul adik beradik....apalagi buat hari keluarga ditepi sungai... sesekali berhimpun....seronoknya.
Selesai hari keluarga kira jam 3.00 petang....team slimver terus saja ke lokasi pancing ...apalagi cuba cuba nasib kalau dapat kelah. Sebelum ini geng dari Penjara Sungai Buluh dapat tawan 2 ekor kelah... apalagi semangat team slimver pun melonjak-lonjak le.....terus cuba....
Akhirnya setelah lama menanti... abah dapat juga menawan kelah dengan mesin seahawk sm 2000 bertali 20lbs perambut 15lbs joran ofmer (m) 51/2kaki.


Kelah oleh Abah 450 gram. kira ok erk... berjaya juga akhirnya...


Lampam Ayiq.. Tunggu kisah2 menarik team slimver dalam usaha memburu kelah & expidisi sungai perak, setelah aku perolehi gambar2 menarik dari mereka..



Hari keluarga, berkelah & mandi manda. seronokkk..


Sunday, February 21, 2010

D.A.M





D.A.M
, siapa tak kenal !!. jenama peralatan memancing yang tersohor seantero dunia. Bermula pada taun 1875 yang diasaskan oleh dua bersaudara iaitu Oskar & Fritz Ziegenspack. Pada tahun 1902, dibawah nama German Fishing Equipment Manufacturers yang didalam bahasa Germannya Deutsche Angelgerate Manufaktur mula memasuki pasaran Eropah.

Pada tahun 1909 Otto Kuntze telah menggantikan Fritz Ziegenspack yang bersara & dibantu oleh anaknya Hellmuth Kuntze telah berjaya membawa jenama D.A.M ke Perancis, Amerika, Rusia & Jepun. Quick & Damyl adalah produk keluaran Dam yang gah sekitar tahun 60-70an, dimana Quick adalah reel pertama yang menggunakan spool mudah alih & dua arah putaran. Reel ini telah menjadi inspirasi kepada penggeluar2 lain dalam mereka-cipta reel2 mereka, termasuklah jenama Penn di Amerika. Damyl pula adalah tali synthetic pertama didunia yang dicipta oeh D.A.M.

Kegemilangan D.A.M mula merosot bermula pada tahun 1995 & pada tahun 2001 D.A.M hampir2 bankruptcy. Para pekerja2 & pelanggan2 yang setia telah bersama2 mengumpulkan dana untuk menyelamatkan company. Pada Septembar 2002 dibawah nama Neue D.A.M. International, company ini berjaya diselamatkan & terus berdiri kukuh sehingga kini.

Namun kini reel2 jenama D.A.M tidak lagi dihasilkan dinegara asalnya, cuma direka bentuk & diuji saja di German. Reel terakhir dikeluarkan di negara asalnya adalah Quick Royal MDS ( Magnetic Drag System) sekitar tahun 1994. kini kesemua produk2 D.A.M. dihasilkan dinegara2 Asia.


Dibawah ini antara koleksi2 tali pancing Damyl keluaran D.A.M yang dalam simpanan aku.



Damyl Imperial steelpower. Keluaran awal tahun 80 an.



Mimicry super 2000, juga awal tahun 80 an.



Ultra Damyl 2000 yang paling old skool. Dipasarkan sekitar tahun 70 an.




D.A.M. Made in Western Germany.


Saturday, February 20, 2010

Tali Pancing Old Skool!!


Tali pancing
kat bawah ni semua dah kira old skool, & dah tak ujud pada zaman ni. Kebanyakan tali2 pancing zaman skang semua dah adeban (advance), sesuai dengan peredaran semasa. Tak ada yang dahulu, takkan ada yang sekarang, barang yang lama jangan dilupakan. Sesekali tengok tali2 pancing lama ni teringat zaman2 aku kecik2 dulu, uhhh.. nostalgia... Kepada otai2 pancing yang kat luar sana nun, kat bawah ni aku uploadkan antara koleksi tali2 pancing lama aku. Semoga terimbau kenangan2 lalu pakcik2 semua. Untuk golongan2 yang baru berjinak2 dengan hobi memancing nih, nah kowang tengok ler. rupa bentuk & corak tali pancing dolu2...





Tali Labi2 Ori.. Tortue made in France. 80 pound - 30 kg 100 m - 110 yds




Ni pon tali Labi2. 22 pound 2.4 kg 100 m.




Pon tali Labi2 50 pound 14 kg 100 m. Tali Tortue ni skang ada di pasaran cuma packing saja lain.



Water Queen buatan France. 30 pound. Telah pupus dipasaran Malaya, tul tak??



Luxor buatan France. 40 pound, 75 m. Pon dah Pupus..




Tali otai. Maxima Ultragreen. Made in Germany. Tali halimunan sangat sesuai untuk pancingan muara.. Tali Maxima ni masih ada di pasaran, cuma gambar di bahagian belakang ni sahaja yang takder & buatan China.



Tali Sportex speed spin de luxe. Rare Made in Western Germany (German Barat) , Dulu German Barat & Timur belum bercantum. Selepas runtuhnyer tembok Berlin pada taun 9 November 1989 barulah German Timur & Barat bersatu. uhhh sejarah ler plak... hehh..hehh.





Yang paling aku suka & special, Leska Fishing line made in Germany. Tali pancing ikan duyung.. Old skool..


Tuesday, February 16, 2010

Sejarah Gewang Antik




Barang2 antik boleh mencapai harga ribuan ringgit jika kena pada nilainya,ia sentiasa dihargai & dijaga dengan sepenuh hati. Bagaimana pula dengan gewang antik? tentu ramai peminatnyer, lebih2 lagi bagi kaki2 kail. Berapa lamakah usia gewang2 simpanan anda?

Gewang pertama dicipta untuk tujuan komersial adalah seawal taun 1800.. bermakna sudah 209 taun yang lampau. Ada kemungkinan gewang2 tiruan telah wujud lebih lama dari itu kerana ia dihasikan oleh orang persaorangan & tidak pernah direkodkan.

Kebanyakkan gewang2 lama diperbuat dari bahan seperti sutera & kayu & apabila zaman bertambah maju, plastik dan getah digunakan. Terapat ribuan gewang telah dicipta, & mempunyai perbagai bentuk & corak. Kebanyakkan rupa bentuk gewang zaman dahulu banyak menyerupai bentuk haiwan seperti, ikan, udang, ulat, serangga, katak dll. Rupabentuk yang pelik & tidak terfikir oleh kita juga pun ada. Ini menunjukkan teknologi gewang telah maju sejak dahulu lagi, dimana rupabentuk seperti di atas asih digunakan sehingga hari ini.

Warna gewang juga telah dititik beratkan pada zaman dahulu, dimana banyak gewang dihasilkan dengan perbagai warna. Warna yang menjadi pilihan pembuat2 gewang pada zaman dahulu adalah warna merah di bahagian kepala, manakala dibahagian badan berwarna putih. Gewang aksi permukaan adalaah yang paling banyak dihsilkan.

Banyak nama2 gewang yang sudah berkubur kini, tapi masih ada yang kuat menongkah arus hingga kini, seperti jenama Heddon, Pflueger, Mepps, Creek Chub Bait (Pradco) & yang tersohor adalah Rapala.

Oleh kerana dewasa ini ramai generasi baru telah mula berkecimpung dalam dunia umpan tiruan (casting), maka disini bolehlah ia dijadikan sedikit imformasi bagaimanakah rupa bentuk gewang yang telah digunakan oleh zaman nenek moyang kita dahulu.




Creek Chub Baby Wiggler, keluaran awal taun 1900.


Creek Chub Antique lure the clothespin, taun 1936-1946. Perhatikan warna kepala merah (red head) telah digunakan sejak zaman dahulu lagi.


Creek Chub Lucky Mouse, keluaran taun 1929-1947. Bentuk menyerupai tikus.


Creek Chub The Scamp.Taun 1934-1953. Jenama Creek Chub ini sakarang dikenali sebagai Pradco.


Heddon Casting Weaight keluaran taun 1920.


Heddon Crab Wiggler keruaran taun 1920.


Heddon Munk Mouse taun 1940 an.


Heddon Spoony Fish keluaran taun 1930 an.


Heddon Dowagiac Tadpolly taun 1940 an.


Pflueger Lure taun 1917.


Pflueger Lure Under Water Minnow. Keluaran taun 1920 an.


Shakespeare underwater minnow. keluaran taun 1910.


Shakespeare Lure Under Water Plated Minnow. Keluaran taun 1908. Jenama Shakespeare memang telah diketahui dengan sejarahnyer yang panjang dalam arena memancing ini.


South Bend Lure Midget Surf Oreno keluaran taun 1922.


South Bend Lure The Trap Oreno 1922.



sumber : pancing & old fishing lure.

.
.
.
SEGALA MAKLUMAT TERUTAMANYA YANG BERKAITAN DENGAN GAMBAR/FOTO/ ADALAH HAK CIPTA TERPELIHARA. MANA-MANA BAHAGIAN DALAM BLOG INI TIDAK BOLEH DIAMBIL, DIULANG SIAR, DICETAK, DIGUNAKAN, DISIMPAN DALAM BENTUK ELEKTRONIK, FOTOKOPI, DIGITAL, MEKANIKAL, RAKAMAN, BERCETAK, ATAUPUN LAIN-LAIN KECUALI MENDAPAT KEBENARAN DARIPADA PENULIS. HARAP MAKLUM !!.

HAK CIPTA TERPELIHARA 2016
.