.

Sunday, May 23, 2010

Cardinal 154





Abu Cardinal 154, reel terpopular & termacho taun 70an dolu2. Juga dikenali dengan nama abu katak, aaa.. sebab apabila spool dipusing bunyi crookk.. yang melampau akan terhasil. haaa. Pada peminat2 & pengumpul reel abu, siri cardinal inilah yang payah dijumpai kat tanah melayu ni, dolu taun 70an memang banyak, belambak2.. Memang payah nak dapat.. aku dapat reel ni pon melalui sahabat aku yang belajor kat France.. tima kasih.. Wak turbo ...haa.. cayaa.. uhhhh.. payah nak dapat condition yang cun camni.. kat ebay pon nasib2 jer ada.. condition ehh.. lingkup..





aaa.. tengok condition diaa.. cunn...




tengok lagi..



Stiker.. uhhh.. 99.9% cantik, ori .. tau.. tak de dijual dikedai sparepart moto ke kete.. kat giant lagiler tak der.. haa.haa...


Garcia Cardinal 154 Abu Sweden.. body dibina dari bahan cast iron, padat & mantop.. Tulisan logo garcia warna merah tu hanya untuk taun 70 hingga 80an.. old skool..



ehh. ada lagi tupai pahlawan dari Swedan nii...




Drag sistem, rata2 siri cardinal dolu2 mempunyai drag di bahagian belakang... seksi tuu..



Ori.. Built By Abu Sweden.




Pinion shaft.. tegap & mantop..





Abu katak, tak pecaya ?? cuba aku pusing spool tu.. CROOKKKK.... haa.. kowang tak bulih pusing.. tengok jeer..



Tu.. lambang keramat The Royal Abu, dasat ooo..





Complete ngan box set masih tersimpan rapi ... ha.. jatuh cinta..??



sold: musa
keramat


Saturday, May 22, 2010

Abu Ambassadeur ( preview )



Abu Ambassadeur
Sx 1601c awal taun 90an, juga di kenali dgn nama Morrum.
berwarna silver, dah pupus dipasaran skang. Reel ni kira special sebab handle di sebelah kiri.. Di Malaya ni reel jenis menegak sangat kurang peminat, cuma semenjak kebelakangan ni dah ramai yang meminati reel2 jeni ni.. mungkin kerana kurang pengetahuan tentang cara penggunaannya & sukar untuk diguna menjadikan ia kurang popular di Malaya..



Reel popular untuk casting. penggunaanya sekarang lebih mudah dengan adanya teknologi terkini, menjadikan ia semakin popular.



Abu Ambassadeur dengan logo keramat keemasan.. fuhh!! reel dengan reka bentuk vantage. terhebat di zamannyer, reel Abu Sweden adalah antara yang terbaik untuk kaki2 kail yang mementingkan kualiti & ketahanan.



Made in Sweden, bernombor siri 08009/ 36.




Ambassadeur reel jenis menegak Abu



Handle dari bahan aloy.. ringan & kukuh.




Condition 98% tip top.. uhh.. aku jaga wooo..!!



Solid molid hehh..heh..




Sx 1601c hi speed 6.3 : 1, putaran laju & lembut, pilihan utama kaki2 casting



untuk peminat2 reel klasik Abu. reel ni di buka untuk jualan.. sms call untuk harga menarik..!!


.
.
SEGALA MAKLUMAT TERUTAMANYA YANG BERKAITAN DENGAN GAMBAR/FOTO/ ADALAH HAK CIPTA TERPELIHARA. MANA-MANA BAHAGIAN DALAM BLOG INI TIDAK BOLEH DIAMBIL, DIULANG SIAR, DICETAK, DIGUNAKAN, DISIMPAN DALAM BENTUK ELEKTRONIK, FOTOKOPI, DIGITAL, MEKANIKAL, RAKAMAN, BERCETAK, ATAUPUN LAIN-LAIN KECUALI MENDAPAT KEBENARAN DARIPADA PENULIS. HARAP MAKLUM !!.

HAK CIPTA TERPELIHARA 2016
.