.

Wednesday, March 31, 2010

Merchong



TEAM SLIMVER
, Yoi & the gang, ke perairan Merchong Rompin Pahang baru2 ni.
Berikut adalah catatan dari Yoi.

salam,

pada 25-27 mac satu trip cabaran untuk memburu tenggiri/barakuda di perairan merchong, rompin, seramai 5 org pemancing yg trdiri dpd kwn2 pejabat bkemahiran & berpengalamn tentang selok belok disini, terletak 30km dari pekan Rompin kami tiba pada 1.30pg dan bermalam di chalet bhampiran gan jeti merchong, pada jam 8pg selapas sarapan bot mula bgerak sblm air surut, angin agak kuat jugak, ombak pun blh tahan, tp sblm tu telan 2 pil anti mabuk ia agak bkesan shingga selesai trip prtama.

hasil yang berjaya dinaikan pada hari pertama

- barakuda lingkungan berat 7-10kg - 2 ekor
- haruan tasik-12kg - 1 ekor
- kerapu bara - 2kg - 1 ekor
- kerapu - 400g -1.5kg - 2ekor
- lain2 speis ikan kuning, tanda, anak kerapu - 8 ekor

umpan - ikan tangkol, udang hidup dan rapala jenis halco 3M khas utk tenggiri dan barakuda, appollo

hasil yang berjaya dinaikan pada hari kedua

- barakuda berat 5-12kg - 4 ekor, tlepas 4 ekor
- ebek - 12kg - 1 ekor (berjaya), tlepas 1 ekor
- ikan pisang 1kg - 1 ekor
- lain2 spesis ikan kuning,tanda - 7ekor

umpan - ikan tangkol, udang hidup dan rapala jenis halco 3M khas utk tenggiri dan barakuda, appollo



















kos

bot 1 hari - RM 500.00
chalet 1 malam - RM50.00


Saturday, March 27, 2010

SEIKO ATLAS



SEIKO ATLAS
, model number SKZ 211K. Seiko 5 sport automatic 23 jewels, 200m water resistant. Dipacu oleh enjin 7s36. Mempunyai dail berwarna itam, jarum berwarna kuning, build in compas.. uhh.. apa lagi?? hardlex crystal, stainles steel case & bracelet. Aduhh.. bisa menggoncang jiwa2 yang tenang.. heh.heh.. untuk syok2 tengok gambar, jom layan Seiko Atlas nihh



Dua posing menarik si Atlas nihh.. aku syok tengok bazel dia, cantik woo..



Nahh... tak puas lagi?? layan yang camni plak erkk..


Case back, tertera perkataan Seiko 5 Sport



Berposing di kapet merah pula. Sabarlah wahai jiwa2 yang tenang..


Kombinasi hebat pencipta, muka dail walau nampak semak tapi simple, hebat & mudah dibaca .. cantikkk... aku suka.. uuuwahh..



Cun cunn..punyer. Compas didalam boleh digerakkan pada crown di nombor 9 manakala date & day pada crown nombor 4.



Kombinasi casing & bazel memang menarik..




Lume yang boleh diharap apabila berada di kawasan gelap gulita. uhh.. boleh bawa ronda2 malam minggu nih..


Thursday, March 25, 2010

ABU CARDINAL 44 (preview)



ABU CARDINAL 44
. Reel terhebat, terangun & terhensem.. sekitar taun 60an dolu.. Reel vintage ni masih dalam keadaan baru ( 0ld new stock ) sebab aku tak pernah test drive lagi. Diperolehi semasa berkunjung ke Jepon 2 taun lepas. "Ariato gumaiskak, mr James Pakuaka.. ane anokk", haitt.. haitt.!!. haaa sleng Japang aku.. huu..


Ni dia antara reel terhemsem di zamannyer.. tergoda mata yang memandang. ukk..ukk.



Abu Cardinal 44, cun cun.. Sepanjang masanyer di habiskan dalam lemari cermin perhiasan aku.. huu.hu... sayang.. be...



Solid cast iron body...



Open faced fixed spoo. reka bentuk reel dolu2.


Nah.. bahagian dalam, solid brass pinion shaft.


Stainless steel arm handle.






Kotak bungkusan & user manual .. old skool..

Sunday, March 21, 2010

MALANG 6 MARCH 2010




SEGALANYA DITENTUKAN ILAHI.. Betapapun kita sayang, betapapun kita jagai.. takdirnya akan lenyap dari kepunyaan kita.. maka dengan sekelip mata ianya berpindah milik. Bukan dijual, bukan menghadiahkan, bukan disedekahkan.. tetapi di curi...

Masyaallah.. maha suci Allah. Segalanya adalah ketetapan Ilahi, tiada satu pun yang boleh merubah ketetapan itu. Maka malam sabtu 6 march, rumah abah di Slim River, dipecah masuk oleh pencuri, penyangak, perampok.. urghhh.. Kejadian berlaku ketika abah & emak tiada dirumah, ke Saujana Putra di rumah Udin..

Pagi ahad abah dapat call dari jiran bahawa rumah kelihatan dipecah masuk. Bergegas pulang ke Slim dan sesungguhnya rumah telah dipecah masuk. Banyak barang yg hilang. takyah nak cita satu persatu, abis semua barang berharga diangkut sang perampok jahanam. Termasuklah 13 batang joran complete dengan reel berbagai jenis serta alat kelengkapan memancing. Huhh.. kaki kail ke perampok nihh?? Kerugian untuk barangan pancing sahaja hampir.. RM 2K.

Buat seketika nampaknya abah terpaksa berehat dulu dari aktiviti mengail.. emmm.. sememangnya kesabaran itu akan menguatkan lagi keimanan kita..



Hah.. 3 owang ni nanti aku upah untuk jadi jaga kat umah abah.. hehh..heh..


Untuk meredakan tension & menghappykan jiwa, jom layan lagu & penyanyi favourite abah. A RAMLIE.


Friday, March 19, 2010

ABU 44



ABU CARDINAL 44. Akan di preview nanti..





Tunggu aksi2 lentok & tonggang-tebalik si Abu 44 ni pula.. Aaaa..!!



Sunday, March 14, 2010

ABU CARDINAL 3



ABU GARCIA..
jenama peralatan memancing yang terkenal bagi kaki2 kail seantero alam. Bermula pada taun 1921 di Sweden oleh Carl Borgstom. Pada asalnya A B Urfabriken (A B U ) adalah sebuah syarikat yang menggeluarkan jam & meter taksi, sehinggalah anak beliau iaitu Gote Borgstom mula melakar sejarah dunia memancing. Beliau yang sememangnya kaki pancing, mula memberi tumpuan untuk menghasilkan peralatan memancing selepas perang dunia ke2. Aku rasa kowang yang kaki2 kail suma dah tau sejarah si Abu nih yer tak? kepada yang tak tau @ dah lupa, kowang klik kat sini. Atee, Moh.. kite layan posing2 panas si Abu Cardinal 3 nihh..





Abu Cardinal 3. Segak bergaya, menarik tertarik ko memang daboomm.. erkk..



Nah.. melentok- liuk si Abu nih..


Tak puas lagi? nahh.. amik lagi satu..



"Lihat lah pinggang ku yang ramping" .. emm.. Masih bujang trangtang-tang.. sebab aku blum test drive lagi. uuu..


Open-Faced fixed spool, Vintage Abu reel.



5 bintang.. untuk pinion shaft & bahagian dalam spool. Urghh ... cunn.



Abu Garcia Sweden.. emm..



Reel vintage Abu Cardinal 3, antara special collection aku. Condition: new old stock. Rare.. Kat kedai pancing dah tak jumpa lagi model nih yang baru, 2nd hand pon RM 9++ untuk model Cardinal C4. Model C3 warna putih creem nih aku tak jumpa lagi yang 2nd hand.



.
.
SEGALA MAKLUMAT TERUTAMANYA YANG BERKAITAN DENGAN GAMBAR/FOTO/ ADALAH HAK CIPTA TERPELIHARA. MANA-MANA BAHAGIAN DALAM BLOG INI TIDAK BOLEH DIAMBIL, DIULANG SIAR, DICETAK, DIGUNAKAN, DISIMPAN DALAM BENTUK ELEKTRONIK, FOTOKOPI, DIGITAL, MEKANIKAL, RAKAMAN, BERCETAK, ATAUPUN LAIN-LAIN KECUALI MENDAPAT KEBENARAN DARIPADA PENULIS. HARAP MAKLUM !!.

HAK CIPTA TERPELIHARA 2016
.