.

Tuesday, November 19, 2013

Tuna..

.
Penutup 2013 dengan Tuna 300m. Pencarian berakhir setelah hampir 7 bulan memburu model 7549-7010. Model vintage awal 80an ini memang dalam senarai pemburuan aku untuk tahun ni. Syukur Alhamdulilah tercapai. fuhh.. puas...!!



Kini dipergelangan tangan, model igauan & buruan bagi peminat2 jenama Seiko khusunya untuk katogeri Vintage Tuna Divers.



Dail mulus tertera pekatan, Seiko Quartz Professional 300m, dengan tulisan Kanji pada penunjuk hari & yg paling istimewa symbol Suwa pada hujung tetinkap day -date meyerlahkan lagi gaya jam ini.



Reka bentuk yg membuatkan sesiapa sahaja teruja untuk memilikinya.. Design yg paling inovatif pada awal tahun 80an, & sehingga kini ia terus diterima, terutama bagi kolektor2 tegar Seiko.



Solid & mantap itulah pekataan untuk menggambarkan perasaan untuk tuna ini. Dengan dibaluti oleh shroud pada sisi jam & dengan cermin cembung 2 lapisan menambahkan lagi wow...!! untuk jam ini.



Alhamdulillah.. koleksi terbaru untuk peti simpanam jam.. & penutup pencarian 2013.



Detail spec:
-Screw down crown
-The stain finished stainless surround 49mm x 45mm
-Rotating bezel freely
-7459 high quality Quartz movement
-Analog Quartz Caliber 7549
-HACK feature
Anti magnatic 4,800 a/M (60 gauss based on JIS-ISO standard & Anti Shock

.

Saturday, August 03, 2013

Diver's Most Wanted..





 Landmonster.. SNM 035 & 037


 Baby Tuna.. SRP 233 & 227


 Bullet.. SKXA 53 & 55


 Sumo.. SBDC001 & 005


 Spork.. SRP043K1


 Monster.. SKX 781


 Bond.. SKX011J



 Hahh... yang ni Rembau Most Wanted.. Yaww..!!





Wednesday, July 10, 2013

Puasa..



 Salam Ramadhan..

 

Selamat menyambut Ramadhan kepada rakan rakan semua.semoga kehadiran nya akan menambahkan lagi takwa kepada Allah swt.








Monday, July 08, 2013

Orange..


.
The Orange dail..best collection.


 Seiko orange dial yg terindah.. bawah, Frankenmonster, tengah, Landmonster & atas, Monster..


Arts sikit, kasi sedap mata memandang..


Trio Japanese Brand, atas Seiko Skx011j, tengah Aba wave & Orient Mako.


The FrankenMonster.. SKZ249K2. 
https://www.facebook.com/fahmi.iskandar.752



Moh..!!  layan lagu yg terindahh..



.


Wednesday, May 29, 2013

D.I.Y

.


 Order item dah selamat sampai..Order direct dari Jepon oleh Tong Sia. hah  projek, do it my self..




 O ring, bezel spring & bezel, Seiko genuine watch parts.. kali ni nak try buat sendiri, sebab aku rasa mudah kerana tak melibatkan bahagian dalam yg lebih rumit..



 mangsanya adalah landmonster.. kecederaan yg dialami ialah bezel lose ( longgar ).. pastu jadi ketat terus takleh pusing.. haaa.barang da sampai.. siap koo..!!



 keadaan jam setalah di keluarkan bezel.. uhh hudohnyee..!!



 ha itu dia masalahnye, bezel spring dah patah satu site, tu sabab bezel longgar.. ooo... patut laa.. !! gambo atas dlm bulatan.



 ni alat yg penting untuk rawatan penyakit nih..case back press haa.. kalu tadak alatni tak boleh, sebab bukan senang nak masukkan bezel ketempat asalnya.. ketat broo..!!


 D.I.Y cuma 5 minit.. hasil memuaskan.. suksess.. yuhuu..bejayoo..!!



 emmm.. dah jimat 20 hengget.. yea..yea..!! sok leh beli tali jam baru...!! haa.haa.



do it my self yang bebaloi baloii...emmm pasni kalu ada kecederaan kecil pada jam aku, insyaAllah, im doing by my self.. dah kompiden.. hehh..hehh..!!


.

Friday, May 17, 2013

Bullhead..!!

.



Seiko Bullhead.. salah satu koleksi wajib para peminat @ pengumpul jam seiko vintage.. kalu takda model ni memang tak sah.. bertempat di Amcop 3 minggu lepas aku bertemu dgan penternak bullhead ni.. mr Liau..bukan1 atau2 dibawa, tapi 8 ketul besi lama ni di bawanya.. ha.. amik kauu..


Bullhead wooo... banyaknyer,,!! amacam kira ini tokey.. kira kilo ke kira kepala..?


Kira ekorla.. haa..haa..


 ehh... senyum nampak..tokey... mr Liau boleh digelar king of retro seiko... bukan sahaja bulhead tapi banyak lagi koleksi vintage seiko kat dia ni.


  Kepala kerbau.. untuk dipinang... hantarannyer... rm1+++.  ha.. kalu nak harga terbaik tanya tokey..


  dibelek2.. diusap2... dihembus2...


dan...
 

akhirnya... yang ni aku bawa balik.. all genuine.. untuk santapan nurani... huu..huu.. power.!!
.

Tuesday, April 16, 2013

Hey You...!!





Pink Floyd ( cover ) by Ben carlstrom. sapu bersih.. Gitar, bass, drum, keyboard, vokal, mixing & mastering semua dia sapu.. terbaik tribute to Pink Floyd.





Paling best... dari FTG. Album Made In Malaysia vol 1. tahun 1999. korang cari album nih... koleksi terbaik lagu-lagu rock klasik era70, 80 & 90an..sini .  Untuk kepuasan yang maksimum sila guna headphones @ earphones & full volume... haa... perghh... layan pepagi buta ni sambil belek2 jam... kuii..kuii...

.

Tuesday, March 12, 2013

Endangered Species


.



Seiko 7002-700J pepsi bezel, water 150m resist 17 jewels. Ia merupakan jenerasi ke4 seiko professional / recreational ISO-rated automatic diving watches, tidak termasuk untuk ketogari selaman dalam ( deep diving) .Walaupon species ini datangnyer dari  tahun 1988-1996, sekitar 20 tahun berlalu tidak seperti abg2nya 6105, 6309 yg jauh lebih veteran. Namun menemuinya dalam keadaan yg 100% tulin & condition yang baik adalah sukar.



Species yg diancam kepupusan ini tak di ketahui berapa bilangannya di Tanah Malayu ni.. kerana diketaui model ini hanya hidup di negara sejuk ( Japanese home market version) kalu ada kat Malaya nih, tu mesti kes masuk curi-curi.. hee.hee..



 7002 pepsi ini secara kebetulan aku temui pada seorang apek yg agak berumur di sebuah kedai  jam di Key eL perghh.. ada stail.. sejarahnya dia beli jam ni di Temasik (Singapore ) taun 90an dulu. Aku tanya," kenapa uncle beli ini jam? dia jawab "wa beli ini jam subab walena melah bilu cantikkk maa..!!. merujuk kepada bezel pepsi.



 Aku tanya uncle tu lagi, " banyak pandai uncle jaga ini jam aa.!! dia jawab," wa pakai ini jam yalan-yalan saje. tatak pakei pelegi kileja..!! ooo patutlaa.. cantik lagi. "apek kileja apa.? "wa lulu kileja driver loli, selalu pelegi itu singapore tulun balang oo.. sikalang wa sulah pencen luluk lumah.. ! oo driver lori uncle ni. "Uncle tau ini jam apa ka.? "wa tauu.., seko.. mulah punya jam..!!, murah... hampeh apek ni dalam hati aku. "jual sama saya mauka uncle?, "aiyaaa... sulah buluk pun lu mauka?, yala uncle saya pun suka dia punya walena melah bilu ni. cantik woo..! Itulah antara dialog aku ngan uncle lingkungngan 70an tu, sehingga aku berjaya racun uncle tu jual kat aku. haa.haa.. TQ uncle. tocee..tocee..


 
Jadi kesimpulannyer kalau anda beli jam kerana kecantikan & keunikan seninya, maka keaslian ( genuine ) jam tersebut akan terus wujud untuk jenerasi seterusnya. Sebaliknya kalau beli jam itu semata untuk membaca waktu pakai pi kerja lenjan hari2, walau sehebat mana jenama jam itu, pasti keaslian & ketulinannya akan lenyap ditelan waktu.

Ha..  7002-700J fourth genaration seiko divers version, pepsi bezel.. 100% genuine. Collector item seiko.. Rare. SoLd




 sold to : en Sharul from KL
 .  
.
.
SEGALA MAKLUMAT TERUTAMANYA YANG BERKAITAN DENGAN GAMBAR/FOTO/ ADALAH HAK CIPTA TERPELIHARA. MANA-MANA BAHAGIAN DALAM BLOG INI TIDAK BOLEH DIAMBIL, DIULANG SIAR, DICETAK, DIGUNAKAN, DISIMPAN DALAM BENTUK ELEKTRONIK, FOTOKOPI, DIGITAL, MEKANIKAL, RAKAMAN, BERCETAK, ATAUPUN LAIN-LAIN KECUALI MENDAPAT KEBENARAN DARIPADA PENULIS. HARAP MAKLUM !!.

HAK CIPTA TERPELIHARA 2016
.